Fästingtider – så skyddar du dig bäst

7 tips för att skydda dig mot fästingar

Fästingtider – så skyddar du dig bäst
2016-07-21 pridoc

Nu är den här – säsongen för fästingar, och fästingbett innebär risk för allvarliga smittor. När sommaren tar fart på allvar startar också fästingsäsongen i Sverige. Fästingarna trivs bäst i buskar och högt gräs, och därför är det störst risk att få ett fästingbett när du vistas på dessa platser. Enligt Folkhälsomyndigheten ökade antalet tbe-fall under förra året, jämfört med både år 2013 och 2014.

– Ta ansvar för din egen hälsa och var uppmärksam, säger fästingexperten Björn Olsen.

Linnea Bjärle Quiding från Hälsoliv, Expressen har listat tipsen du behöver för att skydda dig mot fästingar, borrelia och tbe.

1.Långbyxor och långärmat
Ha långärmat, långa byxor och stövlar eller heltäckande skor på dig om du ska vistas någonstans där det finns mycket fästingar.

2. Använd myggmedel
Har ingen bevisad effekt mot fästingar, men kan hjälpa till viss del.

3. Leta efter fästingar
Titta efter om du fått fästingar direkt när du kommer hem. Be någon hjälpa dig att kontrollera de ställen du inte kommer åt att se själv, som ryggen och nacken. Titta även efter krypande fästingar på kläderna.

4.Plocka bort fästingen
Om du har fått en fästing – plocka bort den direkt. Många gör det med fingrarna, men annars kan man ta en vanlig pincett. Ta långt ner över mundelarna på fästingen och lyft rakt upp.

5.Tvätta med tvål och vatten
Om det blir kvar någon del av fästingen – tvätta med tvål och vatten. Får du ändå inte bort den är det ingen fara, den kommer att stötas bort av sig själv.

6.Håll koll på bettet
Har du haft en fästing – håll koll på utslaget i 7-10 dagar efter att du plockat bort fästingen. Om en röd rund ring visar sig kring bettet kan det vara ett tecken på borrelia.
– Men alla som smittas får inte den klassiska röda ringen, utan får direkt andra symptom. Om du misstänker borrelia, berätta för läkaren att du nyligen haft en fästing. säger Björn Olsen.

7. Vaccinera dig!
– Om du bor eller ska vistas i områden där det finns tbe – det brukar framför allt vara i Stockholmstrakten – är det viktigt att du vaccinerar dig. Både dig själv och barn som är över 1 år, säger Björn Olsen.

Undrar du hur vaccinationen fungerar eller har du andra frågor?
Vänd dig till en vårdcentral eller vaccinationsmottagning. Om du är yngre än 60 år så består grundvaccineringen mot tbe av tre doser. Efter dos tre är du skyddad i tre år. Är du över 60 så är det fyra doser som gäller redan första året sedan en femte dos tre år senare.

Källa: Vårdguiden 1177.se

Var rädd om dig i sommar!
Vänliga hälsningar,
Vi på Pridoc Bemanning

Kommentarer (0)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*